Valresultatet – Det oklara parlamentet

PratlogoSåhär dagen efter valet fick vi se vissa förväntade resultat men även flera oväntade siffror. Resultaten innebär dock ett mycket oklart parlamentariskt läge, vilket också dominerat nyhetsmedierna under dagen och den stora frågan nu är den om Regeringsformationen.

Det stora väntade resultatet var att de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans blev största block, om än att de inte fick ett så tydligt övertag som de hoppats på. Ett annat väntat resultat var att Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare men det oväntade vad gäller SD var att de skulle få en så stor del av kakan som de fick. 12,9 % landade det preliminära slutresultat från Valmyndigheten på och det går inte att säga annat än att det var just SD som blev valets stora vinnare. Ett annat förhållandevis väntat resultat, sett till den statistiska sannolikhetsmätningen, var att Feministiskt Initiativ inte lyckades klara av Riksdagsspärren trots att både VALU och Novus exit poll båda gav de höga förhoppningar under kvällen.

Valet visade däremot på vissa stora skillnader särskilt i förhållande till opinionsundersökningarna som var mycket mer spretiga än under valet 2010. Detta kommer vi att få anledning att återkomma till i veckan då vi ska göra en analys för vilket institut som visade sig bäst kunna uppskatta partiernas storlek. Men en sak kan vi konstatera vilket är att inget institut kom i närheten av att bedöma SD:s storlek.

Valresultatet har nu orsakat ett mycket oklart parlamentariskt läge där det inte finns ett tydligt Regeringsalternativ. I skrivande stund verkar det också som att Löfven har avfärdat en Regering där Vänsterpartiet vilket kommer att göra det ännu svårare att skapa ett enhetligt alternativ mellan de tre, numera före detta, oppositionspartierna. Den stora frågan är om vi kommer att få se en centerkoalition mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet. Det verkar onekligen som att detta är en uppgörelse som Stefan Löfven söker sett till hans första schackdrag efter valet. Det är också det mest rimliga alternativ som tillsammans kan utgöra en Regering med majoritetsstöd (178 mandat enligt de preliminära resultaten).

Detta val kommer fortsätta vara intressant ett bra tag till!

 

0
Shares