2 dagar kvar – Uppdaterad viktad mätning

PratlogoVill först bara ursäkta alla ni som varit inne på sidan för färska siffror och hittat gårdagens resultat. Omständigheter har orsakat en viss försening under dagen. Men under de nästkommande två dagarna har ni Poligrafiks fulla uppmärksamhet, bortsett från tiden det tar att faktiskt rösta. Och detta är något som inte nog kan betonas tillräckligt. Rösta! Gör nu er demokratiska röst hörd!

Under dagen har två undersökningar kommit ut som ni båda finner i grafiken, United Minds och Ipsos. I en jämförelse mellan de två finns där flera intressanta skillnader för att mer eller mindre vara genomförda under samma tid. Metodmässigt är Ipsos mätning genomförd genom telefonintervjuer och United Minds med web-enkät. Men vi börjar med likheterna; Centerpartiet och Kristdemokraterna är de två partier opinionsinstituten är mest överens om där de ligger på stabila nivåer kring 5,5%, gruppen övriga skiljer inte heller särskilt mycket där de tillsammans står för ca 1 %. Sedan är det ganska stora skillnader mätningarna emellan. I United Minds presterar överlag Socialdemokraterna och Moderaterna goda resultat över nivåerna i den viktade modellen medans Ipsos målar en något blekare bild, särskilt för S som får 28,6 %. Vänsterpartiet står också för en ganska stor differens mätningarna emellan på nästan 2 %. Detta är lite av en förvåning då de annars legat ganska stabilt kring 7 % en längre tid, men särskilt i United Minds underpresterar de rejält i förhållande till den viktade mätningen med sin notering på 5,7 %. Annars ser vi återigen den nu väntade skillnaden mellan de två metoderna för undersökningarna, den för Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. I Ipsos (telefon) får MP 10,3 % och SD 9,4 % medans United Minds (web) ger MP 8,7 % och SD 11,1 %. Detta är en ganska väntad skillnad och har varit så sedan länge. En tillbakablick till valet 2010 visar att sanningen ligger någonstans mitt emellan de två valen av metod. Förhoppningsvis ger resultaten här på sidan en god fingervisning av sanningen. Men om det får vi veta mer om på söndag!

 

Efter några frågor om sannolikhetsmåtten i gårdagens Twitteruppdatering ska det poängteras att detta mått berättar hur stor sannolikhet respektive parti har att klara Riksdagsspärren om det vore val idag. Detta mått säger i stort sett att det inte finns någon risk alls att Centern och Kristdemokraterna åker ut. Vad gäller Feministiskt Initiativ är läget mer intressant. De ökar idag igen till att ha en 19 % sannolikhet att komma in. Detta värde säger att partiet har en god om än smal chans att klara spärren. De har i absoluta tal bara legat över 4 % i två mätningar av de som är intressanta för de viktade modellen och i resterande överlag legat mellan 3 och 4 procent. Med andra ord, om de kommer in är det inte en jättestor överraskning men det mest sannolika är att de inte når upp sett till opinionsmätningarna. Men de har gjort en imponerande upphämtning.

 

Avslutningsvis kan vi nu begrava chanserna för Oppositionen att nå en egen Riksdagsmajoritet. 1,1 % ligger sannolikheten på idag vilket kan likställas med obefintligt. De har inte nått över nivån som krävs på de senaste 12 mätningarna så det är inget som Oppositionspartierna längre ska hoppas på. Den stora game-changern i detta fall skulle vara om FI kommer in och stödjer en vänsterregering, i så fall finns där en betydligt större chans för partierna men där är många om och men för att detta ska uppnås.

 

0
Shares